Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2012 14:39 - Когато истинските българи говорят
Автор: djindjer Категория: Лични дневници   
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове:
0Винаги съм казвала, че истинският българин е като цъфнало кокиче - винаги се забелязва и винаги успява да се пребори със суровите условия на зимата. Академик Георги Марков е историк по образование, но истински родолюбец по душа. Той е от онези хора, които винаги ще имат моето уважение, защото са символ на онова, което губим от старото поколение и почти няма да открием в новото. Предоставям на вашето внимание част от неговите интервюта. Истината в тях може да ви наскърби, ядоса или натъжи, но тя трябва да бъде чута.

Акад. Георги Марков: Въжделение на българския политик е да устиска до още един мандат

С акад. Георги Марков, историк, разговаря Николай Москов

- Акад. Марков, какво ще се произнесе историята за България днес?

- Българската нация е в катастрофално демографско състояние. Това не е било дори след геноцида на османските завоеватели през XV век, когато българският народ е до половината изтребен. Но народът е проявил жилавост, много са избягали в планините и са се съхранили.

- Сега бягат на Запад.

- След Освобождението българските младежи също бягат на Запад и в Русия. Но те учат, връщат се и строят съвременна България. Липсва приемственост между поколенията. Някога са се обединили около възрожденските идеали за една целокупна България да оправдаят жертвите и мъчениците.

Днес младите имат една ценност - парите.

Западът има и хубави неща, но ние взехме от него само девиза "времето е пари". Всъщност времето е по-ценно от парите.

Младите искат да живеят тук и сега. Те нямат търпение като техните връстници след Освобождението да съградят една модерна благоденстваща България и да живеят тук. Казват - нямаме време, отиваме в по-богатите държави. И това изтичане не само на ръце, но и на мозъци е страшно за България. Нация от емигранти няма бъдеще.

- Много от младите смятат националната саможертва за безсмислица.

- Сега честваме 100-годишнината от Балканската война. Аз съм кръвно свързан с нея, защото моят дядо на 34 години се завръща от Унгария да се бие и загива на Бунар Хисар. Има хиляди такива съдби - връщат се от Америка, от Франция и бързат да не е свършила войната. А днес момчетата не искат дори да служат. Голяма грешка бе
 премахването на наборната армия от 6 месеца. В Турция и Гърция я има още. Трябваше момчетата да се откъснат от вкъщи и да почувстват, че Отечеството има нужда от тях.

Да, младите имат право да живеят тук и сега, но ние сме брънка от тези български поколения, които се жертваха за родината. Нямаше да сме тук, ако не бяха жертвите на предишните поколения. Нямаше да има и българска държава. И понякога си мисля струваше ли си Левски да увисне на бесилото за днешните национални нихилисти.

- Кой, ако не ние трябваше да възпитаме младите в национална принадлежност?

- Започналата след 1989 г. глобализация е виновна. От икономическа тя премина към политическа и оттам към културна глобализация. Вече не се говори за национална идентичност, а за европейска. Това го наричам корпорациите срещу нациите Държавите вече са пречка на корпорациите и на банките. Тях не ги интересува националността, интересува ги работната ръка, пазарът, суровините. Много фондации действат на същия принцип. И в края на краищата ние изтървахме националното възпитание, сякаш бе остатък от социалистическото минало. А трябва да се каже на младото поколение, че са първо българи, а после европейци и че трябва да допринесат и те с нещо за отечеството. Кенеди казва: "Преди да поискаш от САЩ, кажи първо какво можеш да дадеш на САЩ."

- Какво поведение трябва да следва България като страна от ЕС?

- В средата на 90-те години, когато се разпадаше кървава Югославия, една френска фондация дойде да ни поучава да пренаписваме историята. Казаха:
На Балканите ще се задавите от много история, скъсайте лошите страници, свързани с националното и с национализма - бунтове, въстания, войни, кланета. Оставете само всекидневната история - как са живели, в какви къщи, с какви черги и пр.

В същото време самите французи остават големи националисти в историята си. Но у нас хвърлят доста средства да правят експеримент с бедните български интелектуалци. Вече има доста млади колеги, които казват: "Академик Марков, ние вече сме ново поколение - не сме български историци, а историци. Защото националната принадлежност пречи, вкарва се емоционалност и пристрастеност. "Абе вие безродници ли сте?", питам. Във Франция, Германия и Англия също има национална принадлежност. Пристрастието е неизбежно, защото самата история е правена от хора с идеали и страсти. Това не е математика. Но за съжаление много фондации си направиха експерименти и наляха доста милиони. И громят националните митове. "Какви са тези Ботев и Левски, ами очовечете ги", казват те. А в същото време е пълно с митове за Жана д"Арк и Робин Худ. Значи те поддържат националните митове, а не щат нашите, пречат им тези наши национални икони. По-удобно на някого е да сме късопаметни. На чисто не може да се започне. След 1989 г. новите революционери искаха да няма приемственост. Сега берем плодовете, защото няма национално възпитание.

В Чикаго 120 000 българи обогатяват богато общество, а ние тук обедняваме. Да не говорим колко известни български учени са чужди граждани и работят за чужди страни.
Вместо очаквания нов план "Маршал" за Източна Европа Западът я ограби откъм мозъци и суровини. Западът не помогна на Източна Европа, а се възползва от революциите.
- Тончо Жечев проповядваше, че можем да върнем сънародниците само с икономически просперитет.

- Така е, сега президентът Плевнелиев говори за високи технологии и за технопарк. А през 80-те години имахме електроника, високи технологии и селско стопанство. Всичко разрушихме. И продължаваме да рушим. Вижте какво става с Оловно-цинковите заводи. Германия през Третия райх в 1936 г. изпраща специалисти да разработват тези руди. А днес Оловно-цинковият комбинат се срина, след като цената на металите продължава да расте въпреки кризата. Не е възможно ОЦК да бъде на загуба, това е грабеж, хората го виждат и излязоха на улицата.

Има у нас разрушителна стихия.

Преди са разрушавали чифлиците на богатите. След насилственото коопериране другото голямо престъпление спрямо селото е т.нар. ликвидация.

- Какви все пак са националните ни приоритети и идеали днес?

- Трябва да изградим не само демократична, но и икономически силна България, благоденстваща, за да се връщат младите у нас. Трябва приемственост и консенсус по националната програма от всички партии. Особено важно е да скъсаме завинаги
 със сателитния синдром.

Независимо че сме в ЕС, пак имаме Голям брат - велик покровител. Преди бе СССР, сега - САЩ. А интересите на Америка и ЕС понякога са твърде различни. И често САЩ подкрепят съседни нам държави във вреда на българските интереси. Турция е стратегически техен съюзник, а подкрепя създаването на Велика Албания и на Ислямска дъга на Балканите. Техни емисари правят необезпокоявани конференции у нас, внасят се с тирове литература на български, която се разпространява по джамиите. То демокрация, демокрация, но не бива да сме разграден двор.

- Трябва ли историята да е като отворен учебник в помощ на политиците?

- В съвременната политика те се стремят да загърбят историята. В Първата световна германците ни наричат геополитически ключ на Балканите.

Брежнев по-късно казва: "Вие сте съветският чук на Балканите. И като съветски сателит Живков непрекъснато търгува с геополитическото положение. Получава за реекспорт милиони тона нефт, продава оръжие в трети страни. И печели милиарди. Днес политиците не умеят да го изтъргуват.

- Има ли доктрина днес какво да следваме?

- През 1998 г. учени формулирахме основата на нашата национална доктрина за XXI век: България - независима, демократична и благоденстваща, обединителка на българите в отечеството и по света. Но председателят на НС тогава Йордан Соколов каза, че националният идеал е България да влезе в НАТО и ЕС. Смяхме се. Политиците се страхуваха от думата национално. И казаха - няма нужда от национална доктрина, щели сме да имаме общоевропейска доктрина. И така пренесоха интернационализма от комунистическата епоха в демократичната. Сега това се нарича глобализация.

Политиците ни изпадат в европейска еуфория. Прекалено много чувства и мечти имаше у нашите политици. Те смятаха, че влезем ли в НАТО, гарантираме своята национална сигурност, влезем ли в ЕС, гарантираме своето икономическо бъдеще.

- Поуката?

- Страдаме от липса на прозорливи политици. Всички обичат да цитират Чърчил, но той е казал: "Политиците мислят до един мандат, а държавниците мислят за следващите поколения. На българския политик въжделението му е да устиска до още един мандат, но това не води до исторически перспективи.

 

Акад. Георги Марков: Днешните глобалисти са безродници като предишните интернационалисти

С историка акад. Георги Марков разговаря НИКОЛАЙ МОСКОВ

- Академик Марков, какво значи да се преработят учебниците ни в "стандарта за интеркултурно образование" и "съвременен дух на етническа толерантност", както предлага Комисията за защита от дискриминация?

- Комисията за защита от дискриминация няма никакво право да се намесва в учебниците по история и литература. Кой е поръчал този доклад, какъв е този европроект?

Забелязвате ли колко е усукан този текст - типичен за т.нар. евроексперти, които от 22 години се нароиха у нас. Те са на хранилка на различни чужди фондациии, които се опитват да подменят и фалшифицират историята и литературата. Процесът на глобализацията започна след 1989 г. Но глобалистите имат предшественици - интернационалистите след 9 септември 1944 г. Сегашните могат да кажат: "Ние сме демократи и антикомунисти!" Обаче вижте приликите. След 1944 г. Иван

Вазов е обявен за буржоазен поет - залитал във великобългарски шовинизъм. В известната му песен "Питат ли ме де зората" Вардар е заместена с Искър.

И маршът на 26-и Шипченски полк "Велик е нашият войник" е забранен от комунистите до 1965 г. А е писан в Охрид през 1916 г. Разрешават го вече с променен текст. Най-ярката подмяна интернационалистите правят с нашия национален химн. "Мила родино" е писана от Цветан Радославов през 1885 г., завърнал се с други доброволци, за да участва във войната срещу агресор като Сърбия. Песента става наш химн през 1964 г., след като текстът е фалшифициран под благословията на БКП. Тогава той е пренаписан от Георги Джагаров и Димитър Методиев.

- Все примери, когато правителствена политика стига до фалшификация.

- У нас политизирането на историята и литературата тръгва през 1944 г., а вторият взрив е от 1989 г. Забележете, че през 1992 г. правителството на Филип Димитров спря учебниците като комунистически и рече: "А сега пренаписвайте историята." И понеже нямаше време, за 3 месеца написаха едни свитъци, в които нямаше Батак, нямаше Перущица, нито Ботевата чета. Защо ли? Ами с оглед на тогавашните отношения между СДС и ДПС. Рожба на тази политическа конюнктура е и терминът "османско присъствие", който пробутаха.

Така че това е една система. От 1989 г. досега се правят конференции, плащат се проекти как да пренапишем историята. През 1995 г., когато се разпадаше кървава Югославия, която не друг, а Великите сили създадоха, на тридневна конференция в в София една французойка каза: "Оставете тази събитийна политическа и военна история. Това войни, революции, кланета, национални герои - не, забравете ги! Заместете събитийната история с всекидневната. Попитах дали Франция ще се откаже от отбраната на Вердюн по време на Първата световна война, защото това дразни германците. Тя възкликна: "О, ние имаме национална гордост!" Така, значи - те имат, а ние да нямаме национална гордост.

Големите държави правят опити с нас.

Големите държави като Франция, Германия, Великобритания, САЩ експериментират с нашата образователна система и искат да заличат националната ни идентичност. Помагат им наши асистенти и доценти. Много от тях са на допълнителна заплата като евроексперти към чужди фондации по проекти за национализмите на Балканите, етносите, правата на малцинствата и пр. И за да заслужат тези пари, подменят или тушират националните идеи и събития и пишат неща, които в ЕС искат да чуят.

За Ботев още преди 10 години депутат от ДПС ме пита: "Професоре, не е ли време това "турчин как бесней над бащино ми огнище" да падне. Как ще го възприеме това днес едно дете от разградско село? Обясних, че Ботев пише през XIX век срещу Османската империя, която е поробила отечеството му. И това не може да засегне днес потомците, те не са виновни за кланетата в Батак и Перущица.

- Учехме, че винаги една творба трябва да се разглежда в контекста на конкретното историческо време, в което е написана.

- Евроекспертите много приличат на онези комунистически цензори. Трябва да престанем да повтаряме думите на бащата на съветската историография акад. Михаил Покровски: "Историята е политика, обърната с поглед към миналото." Никой няма право да подменя със задна дата историческата действителност. Но днешните евроексперти вървят по съветската школа- политизират историята и късат страниците с неудобната истина.

Съседите ни системно крадат и изопачават нашата история. И вместо да дадем отпор, се отзоваваме пред собствените фалшификации в демократичната българска държава.

Преди три години участвах във възстановяването на Дружба "Родина" - патриотична културно-просветна организация на българите мохамедани, основана през 1937 г. в Смолян и забранена от властта през 1944 г. като фашистка. А в онова време тя носи едно закъсняло Възраждане - хвърлят се фереджета и фесове, избират си хубави български имена.И става доброволно, не по милиционерския почин. И когато на 3 май в Смолян отбелязахме с конференция 75-годишнина на Дружба "Родина", вървеше проект на фондацията "Фридрих Науман" за помашки етнос в България. И застъпничката на лъжливата теза проф. Евгения Иванова от НБУ взела бедни интелектуалци безродници да правят помашки етнос в България.

И дори поканила учени от Босна да чуят как се прави помашка нация. Представяте ли си? Тогава едва ме допуснаха, но успях да кажа: Тито създаде две нации - македонска и мюсюлманска, и тези в Босна се клаха 10 години. Разбирате ли какво става в България? Ще ми говорят за помашка нация, и то в Смолян!

А пък турски професори от Одрин говорят за помашки турци на Балканите. Какво става в нашата държава? Бедни интелектуалци се продават за еврохонорари и дори нас наричат националисти. А всъщност те са националните предатели. Да правят помашки етнос в България, е игра с огъня. И фалшифицират, че българите мохамедани имали арабски, турски, печенезки и какви ли не корени, само и само да не бъдат българи. Ей такава пропаганда развиват с парите на чужди фондации.

- Във връзка с посегателството срещу Ботев министър Сергей Игнатов заяви, че това правителство е национално и патриотично. Имали ли сме в ново време патриотични правителства?

- Нашата политика страда от сателитен синдром. Винаги някой по-голям брат ни дърпа ушите и ни поставя от една зависимост в друга. Все сравнявам американския посланик с някогашните съветски. Кремъл винаги е давал директиви, но това не е ставало така брутално, имало е други механизми.

Какво му е патриотичното на правителството.

За съжаление след 1989 г. СДС не стана патриотична партия. Тогава непрекъснато цитираха Бжежински, че национализмът е последното убежище на социализма. Но исторически националното е вдясно, а интернационалното - вляво. А се оказа, че СДС стана една интернационална и национално нихилистична партия. За разлика от Полша, Унгария, Хърватия и други бивши соцстрани.

СДС хвана американския глобализъм и изтърва националната карта на България

 -Политологът Огнян Минчев казва, че без идеализъм националната огърлица ще се скъса.

- Да, чужди фондации финансират проекти да се громят митовете. Младите колеги масово залитат и громят националните герои. Вижте как в САЩ създават национални герои с холивудски митове. Захари Стоянов казва, че Левски и Ботев са национални икони. Те са примерът, който дърпа нагоре. Фактът че се допуска това да се обсъжда, говори за система на посегателство срещу националното достойнство.

- Възможно ли е да се заведе дело за национално посегателство в съда?

- Възможно е. Сега от комисията ще се опитат да си измият ръцете с тези евроексперти.

- Които подменят историята, за да вземат пари?

- Да, казват, млади сме, трябват ни сега да живеем. И стават експерти към разни фондации на заплати. Но тези пари са грешни. Някога са залагали живота си и с кръвта си са писали нашата история. А днес млади историци с пазарно мислене правят компромис с фактите. Крият се зад фразата, че правели чиста наука, че се готвели за доцентура, за професура. Какъв смисъл имат техните титли, ако не са обществено полезни на народа?

Визитка

Роден Пловдив на 17 ноември 1946 г.

Завършва история в

СУ „Св. Климент Охридски" през 1970 година

През 1981 г. специа-

лизира в Института за

европейска история в

Майнц, ФРГ

През 1977 година постъпва на работа в Института по история към БАН и от 1993 година доскоро е негов директор

През 2008 г. става академик, действителен член на Българската академия на науките

Преподава в СУ "Св. Климент Охридски"

Автор е на десетки книги и сборници, сред които "История на България", "България - историческа памет в националната ни идентичност". Последната му книга е "Балканизация".

Източник: Вестник "24 часа"
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djindjer
Категория: Лични дневници
Прочетен: 19327
Постинги: 14
Коментари: 6
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Ноември, 2017  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930